Tuesday, August 31, 2004

Sammensværgelser og konspirationsteorier

At konspirere betyder at lave en sammensværgelse. En konspirationsteori er et forsøg på at gøre op med den traditionelle opfattelse af, hvordan verden er indrettet. Konspirationen kan aldrig modbevises og er indbegrebet af uvidenskabelighed. Ethvert angreb gør den stærkere. For alle der anfægter den er selvfølgelig en del af sammensværgelsen. Man kan også sige, at konspirationsteori er folkevid, der er kammet over og blevet fornuftsstridigt. Det er godt at være skeptisk. Men man kan også blive lidt for paranoid.

Men hvad er det ved konspirationen, der er så appellerende? Først og fremmest er vores samfund blevet et usikkert sted at leve. Tingene og "sandheden" ændres med uhyrlig hastighed. Værdierne og de gamle traditioner skrider og nye sættes i stedet. Informationsstrømmens båndbredde vokser eksponentielt og vi må udvikle nye kompetencer for overhovedet at følge med. Hvem der dog blot kunne dæmme op for den store krævende ambivalens. Og det er jo netop det konspirationen tilbyder. Med sin foragt for kritiske eksperimenter tilbyder den en fortolkningsnøgle til verden. Pludselig giver det hele mening. Der er de gode og de onde. Konspirationen tilbyder en universel undskyldning, så hvis det går mig dårligt er det rart at kunne skyde skylden på andre.

Som alternativ til konspirationsteorien står et lidt tåget begreb vi kunne kalde Kritisk Sans. Når vi for længst er ude over det punkt hvor vi kan vide alt eller sågar det meste må vi i stedet træne os op til at kunne vurdere information kritisk. Vi må sætte os ind i hvordan information distribueres og være sikre i vurderingen af argumentation. Men stadig har vi behov for at udleve usikkerheden, for at tage den under behandling. Hertil kan fiktionen tjene et nyttigt formål. Måske er den derfor lige dele symptom og kur. Og set i dette perspektiv er den gode konspirationsfiktion ikke noget vi skal være kede af.

Nogle af de kendteste konspirationsteorier kommer her:

Var de på Månen: Den 20. juli 1969 kravlede Neil Armstrong ud fra "The Eagle", Apollo 11 missionens landingskapsel, klatrede ned ad stigen og satte sin fod på Månen

UFO'er og flyvende tallerkener: Hvert år ser tusindvis af mennesker uforklarlige, lysende genstande, som suser henover himlen ses. Er det rumskibe fra fremmede kloder?

UFO-kidnapninger: Er der liv på andre planeter i universet? Og hvis der er, besøger de fremmede væsner så Jorden i al hemmelighed?

Bermuda-trekanten: Er Bermuda trekanten bare et tilfældigt område mellem Puerto Rico og Bermuda eller er der overnaturlige kræfter på spil?

Konspirationslinks:

Sandheden om 11. september
Jonas Haase: "Om esoteriske tågehoveder og paranormale fætre"
Pearl Harbor-konspirationen
Darkconspiracy.com
Om Kennedymordet
Om pyramider på Mars, antikrist og Dommedags-ufoer

De fleste konspirationsteorier må - i mangel af beviser - betragtes som gode vandrehistorier og det er god underholdning. Verden vil bedrages og det bliver den.

See who links to your web site.